16 cze 2013

Karmelizowane banany


Tak przygotowane owoce(np. świetnie do tego przepisu nadają się jabłka czy gruszki, o tak. Gruszki to byłaby całkowita rozpusta!) są świetnym dodatkiem do lodów, deserów, naleśników czy ciast.
Banany które poddawane są smażeniu nabierają zupełnie nowego smaku. Są znacznie bardziej aromatyczne i zyskują świetną strukturę.

Składniki:
  • 2 banany pokrojone na mniejsze części*
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 1/3 łyżeczki soli**
W rondelku z grubym dnem rozpuścić cukier z wodą. Doprowadzić do zagotowania i podgrzewać, aż do uzyskania złotego karmelu. Dodać masło, sól, dobrze wymieszać. Gdy masa znów stanie się jednolita włożyć banany i podgrzewać w karmelu ok. 5 minut, aż ładnie się zrumienią i zmiękną.


* - polecam wykorzystać raczej te mniej dojrzałe, twardsze sztuki
** - jeśli nie lubimy słonego karmelu można pominąć

4 komentarze:

  1. Cześć, właśnie zrobiłam te banany i są smaczne, ale nie takie jak opisałeś. Mianowicie nie zarumieniły się po 5 minutach, i karmel nie jest przejrzysty jak na zdjęciu, tylko mętny jak śmietana. Może to od rodzaju masła?...

    OdpowiedzUsuń
  2. A banany były twarde czy już robiły się miękkie? Bo może zaczęły się rozpadać i to przez nie sos zrobił się zawiesisty?

    OdpowiedzUsuń
  3. Były takie jeszcze zielonkawe na zewnątrz, więc nie 'wyleżane'. hmm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to może faktycznie wina masła? Nie mam już sam pojęcia, co mogło być tego przyczyną. :/

    OdpowiedzUsuń